Treking IskAAdventure 2013_21.4.2013



Drugi letošnji treking in ustaljena ekipa – Cveto, Borut in moja malenkost. V primerjavi s Škofjeloškim trekingom je bil Iški treking bistveno bolj ravninski, kar je pomenilo več teka. Žal smo na eni točki ubrali strmejšo pot, kjer smo izgubili kar nekaj časa, prav tako pa smo pri KT 10 zgrešili odcep in naredili kar nekaj km več, kot bi bilo potrebno. Posledično smo seveda zato tudi izgubili na času.

Še malo statistike: 14. mesto od 42., dolžina 26 km, čas 3:39:15, 1090 m višinske razlike.

Opravljena pot:



Pa še video prispevek:

  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

JAJCA S FIŽOLOM PO KATALONSKO

Tokrat z vami delim recept, ki sem ga povzel od kolegice Adeline. Jed je poimenovala jajca s fižolom po katalonsko, njen recept pa je vseboval bel fižol, rdečo čebulo, rdečo in zeleno papriko, paradižnik ter jajca. Sam sem recept nekoliko spremenil in uporabil sestavine, ki sem jih imel v hladilniku (namesto zelene sem uporabil rumeno papriko in namesto rdeče čebule belo), dodal pa sem še koruzo ter nekaj začimb. Skratka enostavno in hitro kosilo.

Sestavine: 

-         - bel fižol
-          -rdeča paprika
-          -zelena paprika
-          -rdeča čebula
-          -paradižnik
-          -jajca
-          -začimbe: čili v prahu, poper, sol, česen, zeliščna sol, …

Priprava: 

Vse sestavine narežemo na koščke, cca 10 min prepražimo in dodamo začimbe po okusu. Vse sestavine nato stresemo v ognjevarno posodo, po vrhu ubijemo jajce in v pečici popečemo na 220°C toliko časa, da se jajca lepo zapečejo.

Nasvet: Jed je primerna za lahko kosilo ali popoldansko malico. Privoščite si jo lahko tudi tisti, ki ste na dieti, upoštevajte le zmernost porcije, saj vas lahko hitro zavede in pojeste preveč.

Pa še kratek video:


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PALEO JABOLČNI ŠTRUDELJ

V času diete se redko pregrešim, zato se štrudelj in njemu podobne jedi, redko znajdejo na mojem jedilniku. Tokratni recept je namenjen paleo načinu priprave hrane in je prava poslastica in energijska bombica za pred ali po treningu. Pripravi se ga hitro in preprosto, vse kar boste potrebovali poleg sestavin, pa je resnično močan mešalnik, valjar in peki papir. Pa začnimo ...

Sestavine:

- skodelica mandeljnov ali katere druge vrste oreščkov
- skodelica rozin
- skodelica dateljnov
- jabolko
- cimet
- limonin sok

Priprava:

Mandeljne ali katero drugo vrsto oreščkov zmeljemo, dodamo rozine in mandeljne ter mešamo tako dolgo, da dobimo trdo in kompaktno zmes.

Priporočam, da zmes položite na trdno podlago in peki papir. Čez zmes položite še en peki papir, saj se vam bo v nasprotnem primeru zmes prijemala na valjar. Zmes razvaljamo.

Po razvaljani zmesi nato naribamo jabolko, pokapljamo z limoninim sokom in dodamo cimet po okusu. Zmes nato le še zvijemo in že se lahko sladkamo.

Nasvet: Sladica nam da dovolj energije za vadbo, zaužijemo pa jo lahko tudi za regeneracijo takoj po napornejši vadbi. Zaradi njene energijske vrednosti pa je ne priporočam tistim, ki so na shujševalni dieti.

P.s.: Že razmišljam, kako bi pa namesto jabolke prišla do izraza banana ...

Pa še video:



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

UVOD V PREHRANJEVANJE

Kmalu bosta minili dve leti, ko sem začel biti bitko s kilogrami. Številke na tehnici so kazale veliko preveč za mojo postavo in čas je bil, da storim nekaj na sebi. Začel sem z gibanjem, paziti pa sem začel tudi pri hrani, vendar ji v začetnem obdobju nisem posvečal velike pozornosti. Zmanjšal sem le vnos kalorij, ostala razmerja pa sem pustil nespremenjena. Obstajal pa je cilj - izgubiti 30 kg. Toliko kg bi namreč moral shujšati, da bi prišel do svoje idealne teže. Seveda je bilo to od začetka zgolj iluzija. Počasi sem začel s hojo in tekom, dodal sem še kajak na morju in pohodništvo in počasi so se začeli kazati prvi rezultati. Tehtnica je pokazala -10 kg. Potem pa se je počasi ustavilo. Šport ni bil več dovolj, potrebno je bilo nekaj spremeniti. Prav tako se je zgodila prelomnica, spremenil sem namreč delovno okolje, kar je zame pomenilo 10 ur sedenja za računalnikom. K sreči me strah pred malicami iz bližnje restavracije ni preplašil, temveč le še bolj spodbudil. Vse več pozornosti sem začel namenjati prehrani in spoznavati kaj so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, ter njihove vloge v telesu. Kdaj kaj jesti, kako jih najbolj pripraviti in podobno.

Hrana iz restavracije počasi ni bila več dovolj dobra in moral sem poseči po drugačnih ukrepih - kuhati sam. Na srečo imam veselje do kuhanja, zato to ni bil velik problem. Iskati sem začel recepte o različnih jedeh in jih prirejal za svoj jedilnik. V začetku je bil jedilnik namenjen izgubljanju telesne teže, danes pa je namenjen ohranjanju telesne teže in regeneraciji mišic. Pohvalim pa se lahko, da sem s tem dosegel željeni cilj, -30kg.

Glede na to, da danes vem o hrani bistveno več, kot sem vedel pred letom in pol, se nimam za nikakršnega strokovnjaka na tem področju. Jedi, ki si jih pripravljam so jedi, ki ustrezajo mojemu telesu in prebavi ter mojemu načinu življenja. To seveda pomeni, da nekomu drugemu morda ne bi ustrezale.

O hrani in športu se v zadnjem obdobju piše bistveno več, kot v preteklosti, zato ni več problem izvedeti praktično vse, kar bi nas o hrani zanimalo. Tudi sam sem "padel" v trend fotografiranja svojega jedilnika, ki ga redno objavljam na svojem FB profilu v galeriji Zdravo in malo manj zdravo. Večkrat dobim vprašanja glede receptov in priprave, zato sem se odločil, da bom zanimive recepte delil tudi na blogu in v krajših ali daljših prispevkih tudi prikazal pripravo. S prva sem se tej ideji izogibal, saj nisem avtor receptov, po drugi strani pa ne vidim razloga, zakaj ne bi kakšen zanimiv recept delil z drugimi in morda še koga pritegnil k zdravemu načinu prehranjevanja. Recepti, ki jih bom objavljal bodo prirejeni izgubi telesne teže, spet drugi bolj regeneraciji, tretji pa vam bodo dali morda več energije za naporen trening. Objavljal bom torej na sebi preizkušene zadeve, ki jih uporabljam na mojem jedilniku.

Kot sem že omenil, se nimam za nikakršnega strokovnjaka ne iz področja prehranjevanja, ne iz področja kulinarike, zato veliko jedi pripravim "po domače". Če pa se bo izkazal interes o tem, kako je potekalo moje hujšanje, pa lahko kaj več napišem o katerih izmed naslednjih objav. 

Recepti se bodo nahajali v kategoriji Recepti

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5. Humanitarni tek/hoja v boju proti debelosti, Zdravo hujšam, Šmartinsko jezero, 06.04.2013

V soboto, 06.04.2013 je potekal že tradicionalni humanitarni tek okoli Šmartinskega jezera. Namen teka ni tekmovalnost, temveč druženje in simbolno dejanje, štartnina pa se nameni Štipendijskemu skladu Fundacije Utrip humanosti za mladostnike obolele za rakom. Pripravljene so bile tri proge, in sicer 2, 4 in 8 km, katere pa so udeleženci lahko pretekli ali prehodili - po svojih željah in sposobnostih. Odločil sem se za tek na 8 km. 

Po teku sem dobil zastavljeno vprašanje zakaj? Razlogi so trije. Prvi, ker lahko. Ker lahko tečem in pri tem uživam. Drugi razlog je družba somišljenikov in ker je tek v skupini, če tudi ni formalno tekmovalne narave, vseeno motivacija, da ti dvigne tekmovalni adrenalin. In tretji - glede na to, da mi je brez pomoči drugih uspelo izgubiti 30 kg, vsi te sreče nimajo. Poznam psihični pritisk hujšanja in kakšna jeklena volja, ne le posameznika, temveč tudi njegovih bližnjih je potrebna, da dosežemo željen rezultat. Če jim bom s tem dejanjem vsaj simbolno v pomoč pri dosegu njihovega cilja, je to najmanj, kar lahko storim za njih. 

Pa še kratek video. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TEČEM S SRCEM



Časi, ko je bil mobilni telefon uporaben zgolj za telefoniranje ali pošiljanje sms-ov, so že zdavnaj minili. Danes lahko svoj mobilni telefon s pomočjo aplikacij popolnoma prilagodimo svojim potrebam in željam ter jih »preobrazimo« v kakšne druge naprave. Pri svojih športnih aktivnostih svoj mobilni telefon spremenim v GPS napravo, štoparico in še marsikaj drugega. 

Po arhivskih podatkih aplikacije RunKeeper, sem njen uporabnik že od leta 2009. Za tiste, ki ne poznate aplikacije RunKeeper – aplikacija je bila ena izmed prvih aplikacij za uporabnike telefonov iPhone, namenjena športnim aktivnostim. Razvijalci aplikacijo ves čas posodabljajo, tako da lahko izbiramo različne zvrsti športnih aktivnosti s katerimi se ukvarjamo, merimo svoj čas aktivnosti, aplikacija beleži opravljeno pot, izračuna približno porabo kalorij, v naprej si lahko pripravimo cikluse treningov in poti, in še in še. Podatki se po sinhronizirajo s strežnikom in jih lahko po končani vadbi že pregledujemo na svojem računalniku, jih primerjamo, analiziramo s prejšnjimi vadbami ali prijatelji, izvažamo v različnih formatih in podobno. Ob poplavi razvoja aplikacij za iOS in Android, RunKeeper seveda ni več edina aplikacija, ki omogoča takšne funkcije, vendar kljub testiranju drugih, ostaja meni najljubša.

Vse svoje športne aktivnosti redno beležim z omenjeno aplikacijo, meritve pa redno pregledujem s prejšnjimi aktivnostmi. Uporabljam jo tako pogosto, da zaseda celo posebno mesto med ostalimi aplikacijami na mojem telefonu in lahko vsak trenutek dostopam do nje. Všeč mi je, ko vidim, kako sem napredoval od prejšnjega meseca, opravil večjo razdaljo, bil hitrejši na istih dolžinah, ali kar tako za zabavo pogledam pot zadnjega tavanja po hribih, ki sem ga opravil minuli vikend. 

Celo zimo sem se redno držal treningov, tudi ko so bili pločniki popolnoma poledeneli ali neočiščeni na novo zapadlega snega, tekel sem po neočiščenih poteh ob Savinji, prišel ob večernih urah domov iz službe, se preoblekel v tekaška oblačila in se odpravil tečt, kljub temu, da je termometer kazal -12°C. Vse za to, da sem konec meseca imel večje številke v svoji aplikaciji. 

Morda sem v prejšnjem odstavku z razlogom svojega teka pretiraval in ni bila motivacija zgolj višje številke na telefonu, priznam pa, da te aplikacije kot so RunKeeper, SportTracker, Garmin, Polar, … kaj hitro zasužnjijo. Tečeš, ker tekmuješ s številkami. Tečeš, ker so številke in analize tvoj gospodar. Ne tečeš zase, temveč za njih. 

Glede na letošnjo zimo, ki v začetku aprila še kar noče oditi, tudi ni bilo pretirane motivacije za tek, oz. sem prevečkrat pozabil zakaj sploh tečem oz. hodim v hribe. In v takšnih trenutkih potrebuješ streznitev. Streznitev, da (ponovno) ugotoviš, da niso pomembne št., ni pomembna hitrost, temveč občutek. Občutek svobode, ki ga občutiš med tekom ali hojo v hribe. Občutek moči, da lahko premikaš svoje meje, celo premagaš samega sebe. Občutek energije, ko tečeš zunaj v mrazu, vetru in snegu, ko drugi gledajo TV in se ti posmehujejo ter te imajo za norca. In ti občutki so motivacija, motivacija tudi v najtežjih trenutkih. Dean Karnazes pravi: »Tečem s srcem«. Teh besed ni težko izgovoriti, težje jih je razumeti. Nekateri jih razumejo. Nekateri jih morda še kdaj bodo. Nekateri pa jih ne bodo razumeli nikoli.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS