TISTA O NAVIGACIJI


“Preračunavam. Prosim zapeljite v krožišče in izberite drugi izvoz. Čez sto petdeset metrov zavijte desno. Zavijte desno. Preračunavam …” Besedi preračunavam skoraj zagotovo sledi bataljon krepkih kletvic, udarci po volanu, zaradi posledično neprevidne vožnje pa hupanje voznika za nami. Izgubili smo se. Krivde seveda ne pripišemo sebi, temveč GPS napravi, ki nam ne daje pravih podatkov. Pa še ženskega spola je ...

Občudujem svoje starše, ki so prevozili mnogo km brez uporabe GPS naprav, v pomoč jim je bila le kakšna stara avtokarta in seveda - njihov augenmas. Osebno menim, da GPS naprave v vozilih poneumljajo voznike. Priznam, so priročne in da, tudi jaz jo uporabljam. Vendar kadar ji slepo sledim, ne vem kje sem. Namesto, da bi opazoval okolico in se orientiral po cestnih tablah, slepo sledim in zaupam napravi, ki me (skoraj vedno) pripelje točno do cilja. Do cilja sem res prišel, niti približno pa ne vem, kako sem do tja prišel.

Cestne navigacijske naprave so postale izredno dovršene, z visoko stopnjo natančnosti, trend zadnjih let pa je seveda uporaba cestne navigacije na mobilnih napravah. Proizvajalci klasičnih GPS naprav so svoje karte prilagodili mobilnim napravam, vsak dan pa se pojavi tudi kakšen nov ponudnik, ki na trg vstopa le na mobilnih napravah.

Če mobilni aparati vse bolj izpodrivajo klasične GPS naprave v cestni navigaciji, pa me kot planinca in ljubitelja narave zanima, kako dobro se mobilne naprave obnesejo v gozdu in hribih, in ali bi morebiti lahko tudi na tem področju nadomestili klasične (gorske) GPS-e.

Sodobni prenosni GPS-i nam omogočajo nalaganje različnih kart. Na določene modele lahko tako naložimo karte za cestno navigacijo, topografske karte, kakor tudi navtične karte. Mobilni telefoni pri tem nič ne zaostajajo, saj lahko preko različnih aplikacij uporabljamo vse funkcije, ki jih uporabljamo na sodobnih GPS-ih. Naložimo si lahko cestne, topografske, kakor tudi navtične karte. Slabost določenih aplikacij je ta, da za uporabo kart potrebujemo vključen prenos podatkov, kar seveda dodatno vpliva na porabo baterije, da o visokih stroških mobilnega operaterja niti ne razmišljamo, predvsem, če navigacijo uporabljamo v tujini. Rešitev je torej v aplikacijah, preko katerih naložimo celotne karte in jih lahko uporabljamo tudi brez uporabe prenosa podatkov. Če ravno omenjam slabosti, pa se ta pokaže tudi v hitri iztrošenosti baterije. Velik ekran, vključen prenos podatkov, kakšen klic ali dva in telefon je hitro izpraznjen. Če smo v avtomobilu je rešitev seveda v avtomobilskem polnilcu, če pa smo sredi gozda pa nastane problem. Pri klasičnih GPS napravah le zamenjamo baterije (po navadi AA), na mobilnih napravah pa te možnosti nimamo. Ena od rešitev je uporaba (za enkrat še dragih) polnilcev na sončne celice, sam se pa navdušujem nad izumom slovenskih fantov, katerega bom zagotovo kupil.

Kot sem že omenil, je za cestno navigacijo tudi za področje Slovenije že dobro poskrbljeno, letošnje poletje pa so bile pravi hit tudi navtične karte za področje celotnega Jadrana. Za cestno navigacijo lahko iz izkušenj povem, da se dobro obnese in ne uporabljam več klasičnih GPS naprav, navtične karte pa še nisem dovolj preizkusil v praksi, da bi lahko podal svoje mnenje. Po mnenju ostalih uporabnikov so karte točne, največ očitkov pa je letelo na uporabo mobilne tablice ali telefona v kombinaciji s slano vodo in etuiji, ki zaščitijo mobilno napravo ali tablico. Mnenja so bila kot vedno ločena - eni zelo za, drugi zelo proti.

Slabše pa je Slovenija pokrita s topografskimi kartami na mobilnih napravah. V večini je še vedno potrebno imeti vključen prenos podatkov, nekatere aplikacije pa se zanašajo le na googlove zemljevide. Za Slovenijo lahko rečem, da je zadeva še v povojih.

Sem se pa v zadnjem obdobju ukvarjal s kombinacijo uporabe mobilnega telefona in topografske karte Slovenije za področje Celja v merilu 1:25 000 iz leta 1998. Preizkusil sem točnost različnih aplikacij, ki sem jih na svoj iPhone naložil iz apple stora. Predvsem sem iskal aplikacijo, ki bi me prihranila nakupa GPS naprave in bi lahko v eni napravi združeval tako gps napravo, telefon in še kakšno drugo aplikacijo. Kako so aplikacije prestale test in katere priporočam, pa v naslednji objavi.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarji:

Objavite komentar